A A A K K K
для людей із порушенням зору
Скороходівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Регламенти та вимоги при внесенні засобів захисту рослин.

Дата: 22.03.2021 09:11
Кількість переглядів: 824

 

  1. Необхідно дотримуватись діючих нормативно-правових актів, що   передбачають охорону бджіл від отруєнь(хімічного токсикозу) – ст. 30 ЗУ «Про бджільництво»).

  2. Завчасно до початку проведення оприскування, попередити повідомленням органи місцевого самоврядування, пасічників через засоби масової інформації (радіо, місцева газета, телебачення та інші засоби інформації, про кожне застосування ЗЗР, а саме:

  3. Оповіщати але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів згідно пункту 6.1.7. Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 « Транспортування, зберігання, та застосування пестицидів у народному господарстві»;

  4. Оповіщати не менше, чим за три доби при використанні авіаційної апаратури, згідно пункту 5.2. «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» ДСП 382-96;

  5. Оповіщати не пізніше ніж три доби при застосуванні ЗЗР на медоносних рослинах, згідно статті 37 ЗУ «Про бджільництво»

  6. В повідомленні про застосування ЗЗР сповіщати дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату ( ст.  37 ЗУ «Про бджільництво»)

  7. При застосуванні хімічного оприскування на медоносних рослинах попередити пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ ( ст.  37 ЗУ «Про бджільництво»)

  8. При авіаційному методі застосування пестицидів і агрохімікатів в повідомленні сповістити про необхідність вивозу пасік до іншого міста медозбору, на відстань більше 5 км від міста проведення авіаційних обробок на період до 5 діб. Не застосовувати авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками і хворобами с/г культур та інших угідь, що розташовані ближче 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік. «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» ДСП 382-96).

  9. Не застосовувати ЗЗР , стимулятори росту. Мінеральні добрива, інші препарати, що можуть привести до фізичного знищення бджіл під час медозбору. ( ст.  30 ЗУ «Про бджільництво»)

  10. Застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені в Перелік препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні, роздрібного продажу населення (Перелік пестицидів і агрохімікатів і щорічні доповнення до нього видається Департаментом екологічної безпеки Міністерства екології та природних ресурсів України відповідно до ст. 7 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати»  № 86/95 від 02.03.1995).

  11. Не допускати обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл, безпосереднього контакту покрову бджіл з робочим розчином інсектицидів.

  12. Використовувати не токсичні або слаботоксичні для медоносної бджоли інсектициди, такі як Моспілан ВП, Біская 240 ОD, Маврік ЕВ, Каліпсо 480SC, Омайт 570 в.е., Кораген 20 КС, та інші.

  13. Суворо дотримуватись регламентів застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин. При використанні високотоксичних для бджіл піретроїдних інсектицидів паралельно застосовувати репеленти, що забезпечать збереження життя робочих бджіл на період токсичної дії інсектициду.

11.Застосовувати засоби захисту рослин відповідно до культури, об’єкта, що обробляється (Абзац дев’ятий  частини другої статті 18 Закону України «Про захист рослин»)

12.Застосовувати засоби захисту щодо об'єкта, проти якого обробляється (Абзац дев’ятий  частини другої статті 18 Закону України «Про захист рослин»)

13.Дотримуватись  норм витрат препарату(Абзац дев’ятий  частини другої статті 18 Закону України «Про захист рослин»)

14.Дотримуватись зазначених в Переліку… способів, часу обробок та обмеження при застосуванні(Абзац дев’ятий  частини другої статті 18 Закону України «Про захист рослин»)

15.Дотримуватись кратності обробок(Абзац дев’ятий  частини другої статті 18 Закону України «Про захист рослин»)

16.Не порушувати  строків останньої обробки (в днях до збирання врожаю) (Абзац дев’ятий  частини другої статті 18 Закону України «Про захист рослин»)

17.Дотримуватись  строків виходу людей на оброблені пестицидами площі для проведення ручних/механізованих робіт визначених в Переліку…(Абзац дев’ятий  частини другої статті 18 Закону України «Про захист рослин»)

18.Своєчаснопроводити комплекс профілактичних і винищувальнихзаходівщодоборотьбизішкідниками, хворобами і бур’янами(Абзац восьмийчастинидругоїстатті 18 Закону України «Про захист рослин»).

19.Обмежувати застосування мікрокапсульних препаративних форм (мк.с - мікрокапсульована суспензія, мк.е – мікрокапсульвана емульсія). Бо бувають випадки коли бджоли збирають капсули і відносять їх до вуликів, де препарат поступово виділяючи діючу речовину, отруює всю бджолину сім'ю.

20.Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами проводити в ранкові (до 10)  і вечірні (18-20) години при мінімальних повітряних потоках. Як виняток , допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні з температурою навколишнього повітря нижче +10ºС (6.1.5. Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.0001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»).

21. У випадку застосування пестицидів в умовах закритого грунту обробки проводити у вечерні години після закінчення льоту бджіл.

22.Проводити обприскування наземним методом при швидкості вітру до 3м/с (дрібно крапельне) і 4м/с (крупно крапельне), при цьому не порушувати зону санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів,місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні 500 м, при штанговомуі гербігації дощуванням – 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту. (6.3.1., 6.3.4.  Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.0001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»).

23. Проводити обприскування авіаційним методом в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує – 3м/с, (дрібно-крапельне обприскування) і 4м/с (крупно-крапельне обприскування), температурі повітря не вище +22ºС, робоча висота над об’єктом обробки повинна бути не менше 3 метрів. При цьому не порушувати зону санітарного розриву: 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних та зоологічних заказників і т.п.); 1 км від населених пунктів, тваринницьких ферм і птахоферм, посівів с/г культур, що використовуються у їжу без термічної обробки (цибуля на перо, сільдерей, кріп, огірки, помідори, полуниця, малина та інші), а також садів, виноградників та місць проведення інших сільськогосподарських робіт. «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» ДСП 382-96).

24. Всі проведені хімічні обробки фіксувати в журналі обліку застосування пестицидів на посівах, у садах, теплицях і інших об’єктах господарства. Журнал заповнюється і ведеться агрономом, бригадиром або іншою особою, яка призначена наказом керівника господарства за відповідальність безпечного застосування хімічних засобів захисту рослин. (Додаток 11 Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.0001-98.

25. Допускати до роботи з пестицидами і агрохімікатами осіб, які не мають протипоказань по стану здоров'я і пройшли медичний огляд на право здійснення робіт з пестицидами і агрохімікатами у відповідності з « Положенням про медичний огляд працівників певних категорій», пройшли спеціальне навчання та мають допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами і агрохімікатами, відповідно до статті 11 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати» № 86/95-Вр від 02.03.1995. Всі працівники при виконанні робіт з пестицидами і агрохімікатами повинні мати при собі медичну книжку, допуск (посвідчення) і наряд на виконання певних робіт з пестицидами і агрохімікатами. (Додаток 1, Додаток 2 до Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.0001-98).

26. Виконувати основні вимоги щодо захисту рослин відповідно до ст. 4 ЗУ «Про захист рослин» № 180XIV від 14.10.1998, а саме:

* суворе додержання регламентів зберігання, транспортування, торгівлі та застосування засобів захисту рослин;

* збереження корисної флори і фауни;

* недопущення пошкодження рослин, погіршення їх стану та забруднення продукції рослинного походження і довкілля засобами захисту рослин;

* додержання технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних і лісових насаджень, дерев, чагарників, рослинності закритого грунту;

 

Провідний спеціаліст відділу контролю за

обігом засобів захисту рослин

Управління фітосанітарної безпеки

державний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                                         Іван Різник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь