A A A K K K
для людей із порушенням зору
Скороходівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Із медичними працівниками КП “Полтавський районний клінічний центр первинної медичної допомоги” Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області проведено навчальний тренінг

Дата: 29.03.2021 10:41
Кількість переглядів: 605

18 березня 2021 року головний спеціаліст відділу страхових виплат та матеріального забезпечення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області (далі – управління) Елла Щербакова та страховий експерт з охорони праці Полтавського відділення управління Анатолій Грубич взяли участь у навчальному тренінгу для лікарів та медичного персоналу КП “Полтавський районний клінічний центр первинної медичної допомоги” Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області (далі – КП “ПРКЦ ПМД”).

Зазначений захід був організований з урахуванням усіх необхідних протиепідемічних норм та передбачав розгляд таких питань:

  • про орiєнтовні терміни тимчасової непрацездатностi при основних нозологiчних формах захворювань i травм, рекомендовані ДУ “Український державний науково-дослiдний iнститут медико-соцiальних проблем iнвалiдностi Міністерства охорони здоров’я України”;

  • про практичне застосування Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків та аварій на виробництві;

  • про види матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. 

Зі вступним словом до учасників тренінгу звернулася Лілія Гладка, інженер з охорони праці КП “ПРКЦ ПМД”, яка проінформувала аудиторію про діяльність у закладі охорони здоров'я комісії з охорони праці, що забезпечує створення здорових і безпечних умов праці, організовує навчання, а також слідкує за беззаперечним дотриманням медичними працівниками вимог трудового законодавства, стандартів безпеки праці, правил, норм, інструкцій та інших вимог нормативно-технічних документів з охорони праці. 

Доповідачка прозвітувала щодо проведення в лікувальному закладі інструктажів:

  • з виробничої санітарії та особистої гігієни;

  • щодо запобіжних заходів профілактики та захисту медичних працівників під час епідемічних ситуацій;

- щодо роботи в лікувальному закладі в умовах карантину;

- щодо правил одягання, знімання та утилізації засобів індивідуального захисту в умовах епідемії коронавірусної інфекції COVID-19.

Під час виступу головний спеціаліст відділу страхових виплат та матеріального забезпечення управління Елла Щербакова коротко ознайомила присутніх із усіма статутними напрямами діяльності Фонду соціального страхування України, акцентуючи увагу на останніх нормативних змінах у законодавстві України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У деталях доповідачка розповіла про особливості призначення, нарахування та виплати застрахованим особам матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомоги по вагітності та пологах, на поховання).

Окрім того, Елла Щербакова повідомила про компенсацію кожній застрахованій особі втраченого заробітку на період перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби COVID-19. Фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності через ізоляцію від COVID-19 здійснюється Фондом на підставі виданого у встановленому порядку листка непрацездатності. Розмір такої допомоги становить 50% середнього доходу працівника незалежно від страхового стажу, починаючи з шостого дня самоізоляції (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця). Для медичних працівників розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності через ізоляцію під медичним наглядом не залежить від страхового стажу – Фонд соціального страхування України компенсує втрачений заробіток за час ізоляції від СOVID-19 у розмірі 100% середнього доходу.

Порушені під час виступу фахівця управління питання викликали в учасників тренінгу значну зацікавленість та численні запитання, на які Елла Щербакова надала кваліфіковані, обґрунтовані відповіді.

Страховий експерт з охорони праці Полтавського відділення управління Анатолій Грубич охарактеризував рівень виробничого травматизму на Полтавщині за 2020 рік, зупиняючись на об’єктивних причинах виникнення нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. 

Страховий експерт з охорони праці наголосив на необхідності безперервного здійснення профілактичної роботи на кожному підприємстві, в установі, організації, а саме:

  • організації періодичних навчань та перевірок знань працівників;

         - проведенні інструктажів;

- забезпеченні якісним спецодягом та засобами індивідуального захисту.

Доповідач зауважив, що для підвищення рівня безпеки праці роботодавець обов’язково повинен враховувати виробничі ризики, притаманні саме його підприємству.

Також під час виступу Анатолій Грубич охарактеризував зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, які були внесені на засіданні Уряду 05.01.2021. Страховий експерт з охорони праці повідомив, що на законодавчому рівні було врегульовано процедуру розслідування випадків смерті медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також у стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високо-спеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам з COVID-19. Така процедура може застосовуватися під час розслідування випадків смерті медичних працівників, що сталися протягом дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, а також протягом трьох місяців із дати його завершення.

Наприкінці виступу Анатолій Грубич зауважив, що врегулювання процедури розслідування випадків смерті медичних працівників, що надають допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, під час виконання професійних обов’язків забезпечить дотримання державних гарантій, передбачених статтею 39 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” від 07.05.2020 № 588-ІХ.

Проведений тренінг мав великий пізнавальний ефект і його учасники виявили бажання організовувати подібні заходи частіше.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь