A A A K K K
для людей із порушенням зору
Скороходівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Безпека під час використання хімічних речовин – понад усе!

Дата: 23.04.2021 14:11
Кількість переглядів: 866

Інтенсивні технології вирощування зернових та технічних культур на сільськогосподарських підприємствах, у приватних господарствах передбачають використання хімічних речовин: мінеральних добрив, пестицидів та гербіцидів.

Пріоритетність збереження здоров'я людини та охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів має бути основою підходу до використання хімічних речовин. Виробництво, транспортування, зберігання, випробовування і застосування мінеральних добрив і пестицидів повинні проводитись із беззаперечним дотриманням вимог, встановлених державними стандартами та санітарними нормами.

Пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного або біологічного походження, призначені для знищення, регуляції й припинення розвитку шкідливих організмів, а також гризунів, бур'янів, деревної й чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям.

Транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження мінеральних добрив, пестицидів, агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством, санітарними правилами транспортування, зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів та іншими нормативними актами.

Особи, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням мінеральних добрив, пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами й агрохімікатами.

При застосуванні хімічних речовин у сільськогосподарській галузі здійснюється комплекс заходів відповідно до регламентів, встановлених для певної ґрунтово-кліматичної зони, з урахуванням попереднього агрохімічного обстеження ґрунтів, даних агрохімічного паспорта земельної ділянки (поля), стану посівів, діагностики мінерального живлення рослин, прогнозу розвитку шкідників і хвороб.

До роботи з агрохімікатами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт із пестицидами відповідно до Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.09.1995 № 746.

Адміністрації підприємств зобов’язані надавати в розпорядження працюючих з агрохімікатами засоби механізації, спеціальний одяг і спецвзуття, засоби захисту рук, органів дихання, зору, проводити навчання правилам техніки безпеки. Тривалість роботи з пестицидами першого і другого класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години, з іншими – 6 годин на добу (із проведенням іншої частини робочого дня на операціях, не пов’язаних із застосуванням пестицидів). До роботи з пестицидами не допускаються особи, які не досягли 18-річного віку, вагітні, жінки, що годують груддю. Діти шкільного та дошкільного віку не допускаються до роботи з пестицидами і на оброблених ними площах.

Особи, що контактують із агрохімікатами (беруть участь у транспортуванні, зберіганні, фасуванні, навантаженні, розвантаженні, приготуванні робочих розчинів, заправці апаратури, протруюванні, сівбі посівного матеріалу, його фасуванні, транспортуванні, навантаженні, розвантаженні, а також фумігації, обприскуванні, обпилюванні, внесенні в ґрунт, дезінсекції, дератизації та ін.), зобов'язані використовувати справні засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) відповідно до ступеня небезпечності пестициду, рекомендованих заходів безпеки при виконанні дій із препаратами відповідно до вимог п. 1.16. Державних санітарних правил “Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві” (ДСП 8.8.1.2.001-98) та вимог інструкцій по їх безпечному застосуванню.

Особи, призначені наказом роботодавця відповідальними за проведення робіт з агрохімікатами, здійснюють вибір ЗІЗ і контроль за дотриманням правил їх використання. Комплект ЗІЗ включає: спецодяг, спецвзуття, рукавиці, рукавички, захисні окуляри, респіратори або протигази, які повинні бути підібрані індивідуально та закріплені за кожним працюючим на весь період роботи.

До всіх видів робіт, пов'язаних із застосуванням агрохімікатів, робітники повинні допускатися по наряду за наявності посвідчення про спеціальну підготовку та медичної книжки встановленого зразка на право робіт із пестицидами.

Усі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10 год.) та вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години в похмурі й прохолодні дні з температурою повітря нижче +10 град. С.

Завчасно, але не менш ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарства повинна сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки й методи застосування пестицидів. Під час проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо в полі без засобів механізації.

Якщо вміст пестицидів у ґрунті перевищує гігієнічні нормативи, забороняється:

  • вихід працюючих для проведення сільськогосподарських робіт, пов'язаних із розпушуванням ґрунтів;
  • вирощування рослин харчового та фуражного призначення (на цих ґрунтах дозволяється вирощувати лише технічні культури, які піддаються технологічній переробці).

До місць обробок розчини пестицидів повинні доставлятися у спеціальних ємкостях. Заправка та завантаження апаратів не повинні супроводжуватися протіканням або розсипанням пестицидів. Зберігання пестицидів допускається тільки в спеціально призначених для цього складах.                                Для ліквідації аварійних ситуацій виділяються спеціальні бригади, які пройшли навчання безпечним прийомам аварійно-рятувальннх робіт із пестицидами. Слід врахувати, що юридичні та фізичні особи, які провадять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов'язані забезпечити їх охорону.

Разом із цим необхідно наголосити, що відповідно до вимог статей 13,                   30, 31 Закону України “Про бджільництво” власники підприємств, які застосовують засоби захисту рослин, зобов'язані дотримуватися чинних нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь. Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

 

Начальник Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області

Василь Артамонов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь