A A A K K K
для людей із порушенням зору
Скороходівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Збереження трудового довголіття людини – першочергове завдання охорони праці!

Дата: 25.05.2021 10:34
Кількість переглядів: 513

 

На Полтавщині тривають заходи, організовані в рамках відзначення в Україні Дня охорони праці.

У будь-якій сфері господарської діяльності роботодавці ні в якому разі не повинні забувати про створення для працівників безпечних умов праці, підвищувати культуру охорони праці персоналу, яка потребує безперервного удосконалення. Навіть в умовах тривалого карантину, коли багато підприємств, установ, організацій працюють у дистанційному режимі, питання поліпшення знань з охорони праці та збереження здоров’я кожного працівника мають перебувати на першому місці.

Публічне обговорення важливості дотримання працівниками нормативно-правових актів з охорони праці з урахуванням специфіки виробничих процесів допоможе суттєво знизити рівень травматизму та зберегти здоровий потенціал кадрів. 

19 травня 2021 року страховий експерт з охорони праці Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області Анатолій Грубич взяв участь у спільній нараді керівників та працівників виробничого сільськогосподарського кооперативу “Злагода”                 (с. Пальчиківка Полтавського району).

Присутні на заході працівники були представниками різних професій, зокрема: тракторист, токар, електрогазозварник, зайнятий різанням та ручним зварюванням, сторож, обліковець, токар, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування.

 Під час виступу інженер з охорони праці підприємства Анжела Гангур ознайомила присутніх із переліком проведених заходів, спрямованих на дотримання чинного законодавства з охорони праці, а саме:

1. Отримані дозвільні документи:

- дозвіл на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки;

- дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки;

- дозвіл на зварювальні роботи.

2. Створена комісія з охорони праці та комісія з перевірки знань з питань охорони праці, призначені відповідальні особи за стан охорони праці на виробничих підрозділах.

3. Розроблені комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам.

4. На всі професії та види виконуваних робіт розроблені інструкції з охорони праці (на ВСК Злагода налічується 98 інструкцій з охорони праці та 10 з пожежної безпеки, за якими періодично проводяться інструктажі з працівниками, та вносяться записи до відповідних журналів).

5. Створена постійно діюча комісія з навчання і перевірки знань, яка розробляє графіки проведення навчань і перевірки знань з охорони праці та пожежної безпеки (за кожною із професій складається протокол перевірки знань).

6. Усі працівники мають посвідчення відповідно до виконуваних робіт.

7. Усі вогнегасники кожен рік передаються на технічне обслуговування.

8. Постійно проводяться перевірки, обстеження технічного стану будівель, споруд, устаткування, машин і механізмів, стану побутових приміщень, засобів індивідуального захисту працівників, визначення їх відповідності вимогам нормативно-правових актів з охорони праці.

Надзвичайно сподобався учасників наради виступ Віталія Мельника, головного інженера ВСК “Злагода”, який наголосив на тому, що завдання охорони праці полягає в збереженні трудових ресурсів, працездатності й трудового довголіття людини. Якими б вагомими не були виробничі показники, вони не можуть компенсувати людині втраченого здоров`я, а тим більше життя – і  те й інше дається тільки один раз. Тому необхідно пам`ятати, що через нещасні випадки та аварії на виробництві гинуть не просто працівники, а в першу чергу люди, годувальники сімей, батьки і матері дітей.

У свою чергу страховий експерт з охорони праці Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області Анатолій Грубич проаналізував стан виробничого травматизму на підприємствах Полтавського, Машівського, Чутівського та Карлівського районів за 2020 рік та І квартал 2021 року, вказуючи на основні причини настання нещасних випадків. 

Страховий експерт з охорони праці перерахував низку факторів, які впливають на працездатність людини під час трудової діяльності, а саме:

  • - фізичне зусилля;

  • - нервове напруження;

  • - робоче положення;

  • - монотонність роботи;

  • - температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні;

  • - забруднення повітря;

  • - виробничий шум;

  • - вібрація, обертання, поштовхи;

  • - освітленість у робочій зоні.

          На кожному робочому місці на працездатність працівника впливають, здебільшого, декілька факторів, а не всі, і їх вплив можна подати через інтегральну оцінку умов праці.

  Анатолій Грубич зауважив, що практика підприємств свідчить про те, що оцінка поліпшення умов праці може бути здійснене шляхом зіставлення фактичних умов праці з нормативними, прийнятими для базового періоду. 

Водночас доповідач зауважив, що останнім часом на ВСК “Злагода” відбулися значні позитивні зміни щодо підвищення дієвості системи управління охороною праці (суттєво покращено санітарно-побутові умови на виробничих підрозділах), що в свою чергу посприяє зниженню виробничих ризиків у майбутньому.

       Наприкінці виступу Анатолій Грубич повідомив, що при Полтавському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області працює Консультативний центр, мета діяльності якого – надання роз’яснювально-методичної допомоги керівникам служб охорони праці підприємств, установ, фізичним особам-підприємцям у створенні ефективної системи, яка призначена для попередження виробничих травм.

В.о. начальника Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області      В. Артамонов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь