A A A K K K
для людей із порушенням зору
Скороходівська громада
Полтавська область, Полтавський район

«Електронний суд» – що це таке?

Дата: 24.06.2021 15:27
Кількість переглядів: 521

                      «Електронний суд» – що це таке?

 

Стрімкий розвиток цифрових технологій відкрив для людей безліч можливостей, які реально спрощують вирішення широкого спектру питань, які виникають чи не щодня. Всі, мабуть, вже і забули про довгі телефонні дроти по квартирі, довжелезні черги в поліклініках, касах, магазинах, державних та комунальних установах.

Сьогодні декількома дотиками на екрані смартфону ми маємо змогу не лише спілкуватись між собою, але й користуватись різноманітними мобільними додатками -оплачувати рахунки, замовляти послуги, реєструватись в електронних чергах, отримувати довідки, направлення та багато іншого.

Ближче до громадян став і доступ до правосуддя.

26 травня 2021 року набув чинності закон щодо впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) — це організаційно-технічна система, що забезпечує функціонування електронного судочинства в Україні після прийняття нових процесуальних кодексів 2017 року.

ЄСІТС покликана підвищити ефективність діяльності судових органів шляхом впровадження сучасних технологій у їхню повсякденну діяльність задля спрощення процедури комунікації між громадянами-учасниками судових процесів та їх представниками із судовими органами, роблячи судові процедури для громадян більш простими, зручними та доступними.

І хоч даний закон передбачає поетапне впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, вже сьогодні громадяни можуть скористатись унікальною підсистемою під назвою «Електронний суд».

Вказаний сервіс дає можливість учасникам судового процесу подавати до суду документи в електронному вигляді, а також надсилати таким учасникам процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами в паперовому вигляді відповідно до процесуального законодавства.

На сьогоднішній день «Електронний суд» працює в базовому технічному функціоналі, проте перелік можливих процесуальних дій, які може вчинити учасник процесу, або його представник досить обширний. За допомогою сервісу «Електронний суд» особа може подати до суду процесуальні документи (позовні заяви, клопотання тощо) в електронному вигляді, сплатити судовий збір в режимі онлайн, відстежувати рух і стан розгляду поданого ним документу в суді, отримувати в електронному вигляді повістки, ухвали, рішення тощо.

Більш того, обравши вкладку «створити заяву», система пропонує шаблони майже всіх передбачених процесуальним законодавством заяв та клопотань, що в рази спрощує створення необхідних документів. Володіючи базовими навиками роботи з комп’ютером, навіть не маючи юридичної освіти, кожен може сформувати та подати необхідну заяву чи клопотання до суду.

Реєстрація в сервісі «Електронний суд» доволі зрозуміла та проста, але потребує наявності кваліфікованого електронного підпису (КЕП), отримати який фізична або юридична особа може в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК).

Тож, якщо Ви ознайомились з даним матеріалом та у Вас виникли додаткові запитання, звертайтесь до Чутівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Чутове,, вул. Набережна, буд. 15 (тел. 05347) 9-10-23, 0667273436. Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь