A A A K K K
для людей із порушенням зору
Скороходівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Пам’ятка для населення щодо дотримання вимог санітарного законодавства при застосуванні пестицидів, агрохімікатів та засобів захисту рослин

Дата: 08.06.2022 08:47
Кількість переглядів: 244

Відділ з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами виконавчого комітету Скороходівської селищної ради інформує про правила застосування пестицидів, агрохімікатів та засобів захисту рослин:

Пам’ятка для населення щодо дотримання вимог санітарного законодавства при застосуванні пестицидів, агрохімікатів та засобів захисту рослин

 

Не лише сільськогосподарські підприємства у своїй діяльності використовують пестициди. На присадибних та дачних ділянках люди тежзастосовують, як пестициди так і мінеральні та органічні добрива, щоб збільшити урожай, та вберегти його від шкідників.

   Що ж таке пестициди? По-перше, це отруйні речовини, що взалежності від призначення діляться на декілька груп.Найчастіше використовуються – інсектициди, які застосовують для знищеннякомах та гербіциди чи дефоліанти, які застосовують для знищення рослинності.

    Діючі речовини пестицидів бувають у різних препаративних формах, донайпоширеніших з яких належать: розчини, аерозолі, гранульовані препарати,змочувані порошки.

            Полтавське районне управління Головногоуправління Держпродспоживслужби в ЖитомирськійПолтавській області нагадує, що отрутохімікати шкідливі не тільки для осіб, які з ними стикаються в процесі виконання своїх виробничих завдань всільському господарстві, вони являють ще більшу небезпеку для населення в разінеправильного їх зберігання та застосування вдома.

         Шляхи потрапляння пестицидів в організм під час роботи – через дихальнішляхи, через шкіру або через шлунок. Запобіганню нещасним випадкам привикористанні отрутохімікатів значною мірою сприяє обов’язкове використання предметів особистого захисту:окулярів, респіраторів, спецодягу.

        У вітряну погоду, пестициди можуть переноситись не тільки зсусідньої ділянки, а й з відстані багатьох кілометрів. Тому,щоб зменшити ураження через повітря, необхідно дотримуватись таких правил:

– уникайте використання пестицидів у вітряну погоду (швидкість вітру перевищує 2,5 м/сек);

– під час внесення пестициду стійте так, щоб на вас незносило вітром бризки або пил пестицидів;

– розпилюйте аерозоль якомога ближче до оброблюваного об’єкта,використовуючи наконечники для дрібно краплинного обприскування;

– якщо хтось біля вашого будинку працює з пестицидами, щільно зачиняйте вікната двері, не випускайте малих дітей гуляти на вулицю.

      Вдихання парів деяких типів пестицидів чи вживання обробленої городини може спричинити тяжке отруєння організму. Тому, необхідно застосовувати безпечні методи їх використання:

– усі пестициди, що продаються в Україні, повинні мати етикетку, наякій вказується вся інформація про них;

– перед застосуванням пестициду прочитайте повністю всю етикетку,навіть якщо раніше вже користувались цим препаратом – не покладайтесь на свою пам’ять!

– користуйтеся рекомендаціями етикетки, яка є найкращим порадником длябезпечного та економічного використання пестицидів,суворо дотримуйтесь інструкції по застосуванню пестициду,використовуйте лише зазначену кількість, у певний час, за тих умов, для тієїмети, яка вказана;

– не використовувати більше пестицидів, ніж вказано на етикетці;

– знайдіть на лицевому боці етикетки одне з сигнальних слів, яке проінформуєвас про те, наскільки небезпечним є вплив пестициду на організм людини:

– «Небезпечно для життя!» – означає сильно отруйний;

– «Небезпечно!» – це помірно небезпечний;

– «Обережно!» – значить найменш небезпечний;

– не заходьте на поле, яке позначене попереджувальними плакатами;

– не паліть під час роботи з пестицидами або на обробленому ними полі;

– не використовуйте воду з дренажних канав або зрошувальних систем,щоб попити або вимити овочі та фрукти. Ця вода може бути забрудненапестицидами;

– не беріть із собою їжу та напої в поле, що обробляється пестицидами;

– ніколи не беріть тару з-під пестицидів для використання вдома. Це небезпечно;

– не спалюйте пакування пестициду, при згорянні вона може виділяти отруйніпари;

– ніколи не зберігайте пестициди в немаркованій тарі;

– ніколи не перемішуйте пестициди руками;

– змішуйте пестициди в добре провітрюваному приміщенні або надворі;

– заливаючи промивальну речовину в бак для розпилювання рідких пестицидів, не проливайте її на землю, стійте так, щоб хімікати не зносило на вас вітром;

– зберігайте пестициди закритими у місцях, недоступних для людей;

– будьте обережні при використанні пестицидів на своїй садибі, особливоякщо колодязь мілкий або має пошкоджену цямрину;

– ніколи не використовуйте і не змішуйте пестициди біля колодязя. Ділянка,що обробляється пестицидами повинна бути на відстані не менше 50мвід колодязю;

– ретельно мийте овочі та фрукти в проточній воді з ділянки, що обробляласьпестицидами,  дотримуйтесь безпечних строків збору врожаю.

     Як розпізнати отруєння пестицидами?

     Найбільш загальні симптоми отруєння пестицидами – це сонливість,головний біль, запаморочення, надмірне потовиділення, порушення зору,блювота, біль у м’язах, біль у животі та судоми. При отруєнні пестицидамизвичайно спостерігається три або більше цих симптомів.

   Отже, якщо після роботи з пестицидами з’являються якісь симптоми,слід негайно звернутися за медичною допомогою. Пам’ятайте, що зменшеннянегативного впливу пестицидів наорганізм залежить від ефективно наданої першої медичної допомоги!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь