A A A K K K
для людей із порушенням зору
Скороходівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Жнива ранніх зернових: які нові правила диктує запроваджений в Україні воєнний стан?

Дата: 29.07.2022 10:59
Кількість переглядів: 336

В Україні розпочалися жнива. 

Перед початком зернозбиральної кампанії керівники агропідприємств мали перевірити робочий стан сільськогосподарської техніки, готовність складських приміщень до зберігання зерна, упорядкувати штат працівників.

Ефективність робочих процесів під час жнив великою мірою залежить від поступальності підготовчих дій роботодавців. Рекомендуємо покроковий перелік організаційних заходів, проведення яких сприятиме створенню безпечних та нешкідливих умов праці для найманих працівників та отриманню високих врожаїв.

Крок 1. Подбати про кадри

 

Визначіть коло працівників, що будуть залучатися до жнив, та подбайте про таке:

- забронюйте працівників, які підпадають під мобілізацію;

- підготуйте цивільно-правові договори для працівників, що перебувають не в штаті господарства;

- проведіть серед працівників інструктажі з охорони праці та протипожежної безпеки;

- підготуйте для водіїв маршрути руху транспорту;

- домовтесь про безперешкодний проїзд через блок-пости;

- забезпечте працівників спецодягом та аптечками;

- укомплектуйте комбайнерів чистиками, різаками, щітками, спеціальними гачками для очищення різального апарату, решіт, молотилки та інших робочих органів зернозбиральних комбайнів.

Часто господарства користуються послугами операторів, які надають кваліфікованих працівників для роботи на сільськогосподарській техніці. Також у разі гострої нестачі кадрів роботодавець може звернутися до професійно-технічних училищ, вихованці яких мають бажання отримати додаткові досвід практичної роботи та заробіток.

 

 Крок 2. Організація безпечного перебування працівників на полях

 

В умовах війни проблемою № 1 в!!! Україні стали заміновані поля. Навіть якщо рашистські визволителі не дійшли до вашого господарства територіально, вони могли надіслати подарунок із неба. Тому завжди треба бути обачними.

Рекомендуємо роботодавцям оглянути поле самостійно або залучити для цього професіоналів.

Не менш нагальною проблемою сьогодні є питання пожежної безпеки, а саме: проблема навмисних підпалів.

Щоб запобігти пожежам, слід першочергово:

- до початку збору врожаю проведіть інструктаж з пожежної безпеки усіх осіб, які безпосередньо братимуть участь у цьому виді роботи;

- підготуйте техніку: обладнайте її іскрогасниками, укомплектуйте первинними засобами пожежогасіння;

- у період зрілості ранніх зернових необхідно обкосити поле на чотири метри з усіх боків, якщо воно розташоване біля залізничних колій, автомобільних доріг, лісостепової зони;

- великі за розміром поля розділіть траншеями, що стануть перешкодою для поширення вогню. ДСНС рекомендує недалеко від поля наготові тримати трактор з плугом на випадок пожежі.

Категорично забороняється спалювати стерню і післяжнивні залишки, розкладати багаття на полях та поблизу них.

Важливо вчасно очищувати деталі й вузли машин від пилу й соломи. Заправку пальним, ремонт і стоянку збиральних машин та агрегатів необхідно робити поза хлібними масивами.

 

Крок 3. Підготовка та огляд техніки

 

Зернозбиральний комбайн належить до машин короткострокового сезонного використання. Тому таку техніку слід заздалегідь готувати до початку польових робіт.

Існує закономірність: при збільшенні терміну експлуатації комплексний показник технічного стану комбайну знижується, відповідно, знижується продуктивність за агротехнологічний сезон жнив. Отже, слід завчасно та якісно проінспектувати наявну техніку. Такий підхід дозволить власнику більш ефективно планувати витрати, пов’язані з експлуатацією обладнання, а також звільняє від потреби піклуватися про справність машини протягом тривалого терміну. Також розширюється гарантія подовження терміну служби обладнання шляхом правильного технічного обслуговування та використання тільки оригінальних запасних частин.

Попередній огляд техніки стане важливим етапом підготовки до жнив. Якщо помилку в роботі техніки не буде виявлено, то маючи навіть кілька годин чи днів простою, можна уявити масштабність наслідків. Оскільки це залучений комплексний процес перевезення зерна з поля, відхилення до рівня завантаження елеватора/сушарки та, зрештою, втрата врожаю у випадку, наприклад, ріпаку, коли є особлива небезпека осипання вже дозрілих стручків. Тому діагностикою техніки нехтувати не варто.

 

Крок 4. Оптимізація роботи техніки

 

Оптимізація роботи техніки включає цілий комплекс заходів. Спочатку це правильний підбір самого комбайна та жниварки за потужністю, технічними характеристиками та функціоналом, а також підготовка технічного стану та налаштування.

Звертаємо увагу аграріїв на такі моменти:

1. Культура має бути придатною для жнив.

2. Протиріжуча пластина має бути налаштованою належним чином.

3. Компоненти обмолоту мають бути правильно налаштованими.

4. Необхідно забезпечити рівномірність подачі матеріалу.

5. Працювати необхідно при номінальних обертах двигуна.

6. Необхідно правильно вибрати швидкість для збирання врожаю.

7. Налаштування ротора та підбарабання має бути оптимізоване.

8. Налаштування вентилятора та решет має бути оптимізоване.

9. Недомолот необхідно знизити до мінімуму.

10. Не допускати більше одного налаштування за один раз.

 

Крок 5. Логістика та склади

 

До початку жнив необхідно закінчити підготовку токів, зерноочисних комплексів, збирально-транспортних агрегатів, перевірити їх на відповідність до вимог безпеки (не допускати до роботи несправні машини, що не відповідають правилам охорони праці, і закріпити техніку за працівниками). Також необхідно замовити необхідний транспорт для перевезення зерна з поля.

Крок 6. Безпека роботи з пестицидами та гербіцидами

 

Під час виконання робіт працівники, що працюють із пестицидами й агрохімікатами, повинні мати при собі посвідчення на право роботи з пестицидами й агрохімікатами, медичну книжку й наряд на виконання робіт та пред’являти їх на вимогу представників державного нагляду й відомчого контролю. 

Усі роботи з пестицидами слід проводити при температурі не вище +24 градусів при мінімальних висхідних повітряних потоках. При похмурій погоді дозволяється проводити роботи з пестицидами при температурі не нижче +10 градусів. Тривалість роботи з пестицидами першого й другого класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години із обов’язковим допрацюванням 2 години на операціях, не пов’язаних із застосуванням пестицидів.

До роботи необхідно приступати в спецодязі, упевнившись, що він не має пошкоджень, елементів, які звисають чи не прилягають, а також у необхідних засобах індивідуального захисту, що відповідають виду виконуваних робіт.

Під час контактування з розчинами пестицидів і агрохімікатів застосовуйте спецодяг, що виготовлений зі спеціальних тканин із просоченням, а також додаткові засоби індивідуального захисту  шкірних покровів – фартухи, нарукавники з плівкових матеріалів.

Під час фумігації приміщення й ручному обприскуванні ранцевими обприскувачами рослин використовуйте ізолюючі ЗІЗ шкірних покровів або спеціальний одяг із плівкових матеріалів.

Не потрібно приступати до роботи в голодному стані, у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або стомленому стані.

 

Начальник Полтавського відділення

управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

у Полтавській області Василь Артамонов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь