A A A K K K
для людей із порушенням зору
Скороходівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Право особи, що постраждала від домашнього насильства на отримання безоплатної правової допомоги

Дата: 27.01.2023 10:31
Кількість переглядів: 241

 Відповідно до п.13 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу мають особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. 
   В Україні створено систему надання безоплатної правової допомоги, яка надає юридичну підтримку особам, які знаходяться під юрисдикцією України, та права яких порушено. 
   Право на безоплатну правову допомогу – гарантія, встановлена Конституцією України, що дає можливість, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб, визначених Законом України «Про безоплатну правову допомогу», отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених Законом.
   Документами, що підтверджують право особи, що постраждала від домашнього насильства на отримання безоплатної правової допомоги є:
   - витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у якому міститься інформація про вчинення злочину, пов'язаного з насильством;
   талон-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, пов'язаного з насильством, виданий уповноваженим підрозділом органу Національної поліції, за формою, затвердженою МВС;
   - копія протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення;
   - копія постанови про накладення адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, пов'язаного з насильством;
   копія заяви до суду про видачу або продовження обмежувального припису стосовно кривдника;
   - рішення суду про видачу або продовження обмежувального припису стосовно кривдника;
   - копія винесеного працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції термінового заборонного припису;
   - направлення постраждалих осіб до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, складене за формою, затвердженою Мінсоцполітики (видається районними, держадміністраціями, виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, у тому числі об'єднаних територіальних громад, чи загальними/спеціалізованими службами підтримки постраждалих осіб).
   Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечують надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам у порядку, встановленому Законом, за зверненням постраждалої особи або її законного представника, в тому числі у приміщенні загальної/спеціалізованої служби підтримки постраждалих осіб, якщо постраждала особа не може відвідати центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги самостійно, про що центру повідомляється відповідною службою.
   Правові послуги, надаються адвокатами та працівниками системи безоплатної правової допомоги та є безоплатними для клієнтів (оплачуються державою).
   Крім того, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0(800)-213-103, який обслуговується Всеукраїнським контактним центром системи безоплатної правової допомоги. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
   В Україні за телефонним номером «15-47» цілодобово та безкоштовно діє Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей. 
   


 
Відеоролик про прояви домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі, розуміння суспільством природи цього явища 
Опитування "Насильство: дізнайся чи є воно у твоєму житті" 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь