A A A K K K
для людей із порушенням зору
Скороходівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Право загального водокористування

Дата: 26.04.2023 13:22
Кількість переглядів: 89

Вода є одним з найголовніших природних ресурсів на планеті. Вона потрібна усім живим організмам для забезпечення життєдіяльності. Людина ж стала використовувати водні ресурси не лише для задоволення свої природніх потреб, але і для ведення господарської діяльності. Воду використовують для поливу сільськогосподарських рослин, розведення риби та інших водних культур, для судноплавства, виробництва електричної енергії та практично у будь-якій галузі діяльності людини. Окремо можна виділити і розваги, пов’язані з використанням води – це рибальство, плавання на човнах, купання у водоймах та інші.

Така господарська діяльність може ускладнювати доступ громадян до користування таким важливим ресурсом, як вода. Особливо часто трапляються випадки, коли недобросовісні орендарі водойм забороняють знаходитися у прибережній зоні, рибалити або вимагають за це кошти. Тому законодавством для громадян закріплено право загального водокористування, яке забороняється неправомірно обмежувати. Це право визначено у ст. 47 Водного кодексу України, де вказано, що загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на прогулянкових суднах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об'єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць) безкоштовно, без закріплення водних об'єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.

Обмеження щодо загального водокористування можуть встановлювати лише центральні органи виконавчої влади з метою охорони життя і здоров'я громадян та охорони навколишнього природного середовища, про такі обмеження населення мають повідомляти місцеві ради.

Користувачі водних об’єктів мають право встановлювати певні умови здійснення загального водокористування водоймами, які перебувають у них в оренді, проте такі умови повинні бути погоджено з органом, який надає водний об’єкт в оренду. Якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.

Забороняється обмеження загального водокористування, у тому числі обмеження купання та плавання на прогулянкових суднах, любительського і спортивного рибальства, причалювання до берега у світлу пору доби у зв’язку з перебуванням земельних ділянок прибережних захисних смуг (пляжної зони) у користуванні юридичних або фізичних осіб.

Якщо водокористувач порушує право громадян на загальне водокористування, про це слід повідомити до місцевої ради, територіальних органів Державного агентства водних ресурсів України та Держпродспоживслужби.

Додаткову інформацію можна отримати у Чутівському  бюро правової допомоги за адресою: смт. Чутове, вул. Набережна,15. Також цілодобово працює гаряча лінії системи безоплатної правової допомоги за телефоном 0800 213 103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь