Показники якості насіння
Під посівними якостями розуміють сукупність властивостей і ознак насіння, що характеризують ступінь їх придатності до посіву. Висівати потрібно тільки кондиційне насіння, посівні якості якого відповідають вимогам, зазначеним державними стандартами. Посівні якості насіння – це сукупність показників якості насіння, що характеризують придатність його до посіву (схожість, енергія проростання, чистота, маса 1000 шт., життєздатність, вологість, зараженість хворобами, заселеність шкідниками). Схожість, без сумніву, є найбільш важливим показником. Рівень схожості, встановлений стандартом, забезпечує нормальне проростання насіння в польових умовах і формування необхідної густоти рослин.
Існують поняття лабораторної та польової схожості насіння. Лабораторна схожість насіння визначається шляхом його пророщування за оптимальних умов протягом конкретного для кожної культури терміну (для більшості культур -7-8 діб). Польова схожість насіння, як правило, відрізняється від лабораторної, її показники можуть бути дещо нижчими, адже в лабораторіях створюються ідеальні умови для проростання насіння, що не завжди можливо в польових умовах. Це пов’язано з впливом низки чинників таких як температура й вологість грунту, строки і глибина посіву, рівень агротехніки тощо. Не менш важливим показником є енергія проростання насіння, що характеризує його здатність швидко і дружно проростати. Цю властивість має здорове насіння. Масу насіння основної культури, виражену у відсотках до загальної маси насіння, називають чистотою насіння. Якщо відсоток чистоти нижче, ніж встановлено стандартом , таке насіння не допускають до посіву, а піддається вторинній очистці.
Має значення і перевірка на заселеність насіння шкідниками, які пошкоджують насіння, а продукти їх життєдіяльності спричиняють розвиток грибкових хвороб і пліснявіння. Попередня перевірка насіння сільськогосподарських культур на зараженість хворобами має важливе значення, адже результати таких досліджень будуть достатньою підставою для прийняття рішення про доцільність проведення обробки насіння та підбір протруйника необхідного спектра дії. Володіючи повною інформацією про якість насіння, аграрій розуміє, який протруйник треба придбати , чи потрібна передпосівна обробка стартовими мікродобривами та чи варто сіяти це насіння взагалі.
На даний час діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва здійснюють такі установи:
– Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». На території області підрозділом органу із сертифікації є Полтавська обласна філія державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», яка знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2;
– ТОВ «Агросерт» знаходиться за адресою: м. Полтава, вул.. Панянка, 48.
– ТОВ «Агролабтест»;
– ТОВ «Новосерт»;
– ТОВ «Велес-сідс».
Також на території Полтавської області визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (аналізування чистоти і відходу насіння, схожості та енергії проростання, вологості, маси 1000 насінин, зараженості хворобами, заселеності шкідниками) проводить для власних потреб без права реалізації Державна установа «Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія», яка розташована за адресою: м.Полтава вул. В.Козака,1.
За роз’ясненнями та консультацією з цих питань можна звертатися до відділі контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.